
تاریخ بروزرسانی : چهارشنبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۴
متناسب با پیشرفت تکنولوژی ساختمان در جهان، بعضی از کشورها در این زمینه پیشرفت قابل توجهی نداشتهاند. در حالیکه با وجود امکاناتی از جمله نیروی کار جوان و تحصیل کرده، مراکز تحقیق و توسعه، نوآوری و مصالح و ماشین آلات گوناگون هنوز با استفاده از روش سنتی به ساخت و ساز ادامه میدهند که این روش دارای معایب بسیاری از جمله گران بودن قیمت تمام شده ساختمان، بالا بودن وزن مرده ساختمان، سرعت پایین در ساخت و ساز، پایین بودن کیفیت و ایمنی و غیره میباشد. استفاده از مصالح سنتی و قدیمی رایج، ساختمان را سنگین و اجرای کار را طولانیتر میکند. تیرچه بلوک، آجر مجوف قطعات بتنی، موزائیک و سایر مصالح متداول، بار مرده را بالا برده و هزینه ساختمان را گران و مقاومت آن را در مقابل زلزله کم میکند. ضمن اینکه ساختمانهای پیش ساخته بتنی نیز پاسخگوی نیازهای موجود نمیباشند، زیرا در تحولات ساختمان سازی و فناوریهای آن مواردی وجود دارد که تا کنون به آنها توجه کافی نشده است که خلاصه آن را به شرح زیر میتوان مطرح کرد.
چگونه مدیریت کنیم؟
چه طرحی را انتخاب کنیم؟ معلومات چیست و مجهولات کدام است؟ نوع ساختمان را تعیین کنیم. کیفیت تا چه حد مهم است؟ چه مصالحی انتخاب کنیم؟ به جزئیات بیشتر توجه کنیم. برای مشتری ایجاد هر نوع تغییر امکان پذیر باشد. به طور مثال تغییر و جابجایی یک دیوار جداکننده (Partition) میسر باشد. قیمت مهم است و باید رضایت خریدار را جلب نمود. بتن، آهن و گچ باید درست مصرف شود. ساخت و ساز ساختمان را درست انجام دهیم. کار را مرحله به مرحله انجام دهیم. از یک شروع کنیم تا به صد برسیم و سوار کار باشیم و آن را هدایت کنیم و آنگونه نباشد که کار هدایتگر ما باشد. بهترین و بدترین بتن شامل آب، ماسه، سیمان، شن و آرماتور است. کیفیت در اختیار ماست، اگر دقت کنیم کار درست انجام میشود. بیشتر نارساییها، کیفیت، زمان، هزینه و ایمنی بستگی به مدیریت دارد. آیا میتوان مدیر خوبی بود؟ توجه داشته باشیم که رئیس با مدیر متفاوت است. ما رئیس زیاد داریم ولی مدیر خوب کم داریم. در مدیریت: طرح، اجرا، آموزش، تحقیق و تصحیح حائز اهمیت است.
از بین بردن تصورات غلط مانند اینکه ساختمانهای بتنی با دوامتر از ساختمانهای چوبی هستند. آهن، بتن و گچ مصالح اصلی مورد نیاز میباشند. باید مصالح را استاندارد و درست انتخاب کنیم. برای این کار مدیریت خوب لازم است، نه ریاست. باید مصالح را دقیقاً کنترل کنید. کیفیت خوب تاثیر زیادی در قیمت مصالح ندارد.
چه روشهایی برای انواع ساختمانها مناسب است؟
برای ساختمانهای تجاری، اداری، صنعتی، آموزشی، بیمارستان، آپارتمانسازی و انبوهسازی، روش Tilt-Up مناسب است. ساختمانهای مسکونی، ویلا و آپارتمان تا چهار طبقه با Wood Stud (چوبی) و تا هفت طبقه با Metal Stud (فلزی) مناسب میباشد. ساختمانهای بلند اعم از اداری، مسکونی و هتلها با سیستم اسکلت فلزی پیش ساخته پیچ و مهره، سقفهای سبک فلزی یا چوبی، دیوارهای Metal Stud و استفاده از Isolator و دمپرهای ضد زلزله، بار مرده ساختمانها را به مراتب کم میکنند و در نتیجه وزن ساختمان کاهش مییابد.
1- اجرای ساختمان با روش Tilt-Up به شرح زیر میباشد:
از زمانی که برای اولین بار دیوارها یا اجزای ساختمان روی دال کف در محل ریخته و برپا شدند، حدود یک قرن میگذرد. روش مذکور آهنگ رشد یکنواختی داشت تا اینکه امروز در دهه 1940 به خاطر تحول در ساخت جرثقیلهای متحرک و کامیونهای بتن آماده دگرگون شد.
چرا Tilt-Up؟
مزایای Tilt-Up بسیار زیادند. سرعت ساخت، صرفه اقتصادی، دوام و انعطافپذیری در طراحی، مهمترین دلایل مستند برای اجرای ساختمانها با روش Tilt-Up میباشند.
موارد بکارگیری Tilt-Up:
این روش در ساخت فروشگاههای زنجیرهای، مجتمعهای اداری، مراکز خرید، انبارهای کالا، ساختمانهای صنعتی، مدارس، هتلها و آپارتمانها به کار گرفته میشود.
مزایای Tilt-Up:
طراحی و اجرای سریع بسیاری از مراحل ساخت به روش Tilt-Up با فشرده کردن برنامه زمانبندی، به صورت همزمان انجام میشود. برنامهریزی مناسب، امکان ساخت و نصب سیستم نهایی ساختمان را در یک دوره کوتاه آماده میکند. نقل و انتقال سریع، ایمن و راحت بر روی دال کف بتنریزی شده باعث صرفهجویی در وقت و هزینه میگردد. برای بتنریزی از نیروی کار و بتن آماده موجود در محل استفاده میشود.
در اجرای ساختمانها با روش Tilt-Up، هزینههای حمل و نقل، مصالح، نیروی انسانی ماهر، داربست و سایر هزینهها با سهولت بیشتری قابل کنترل هستند زیرا متغیرهای محدود و انگشتشماری در Tilt-Up وجود دارد. بتن آماده در دسترس، آرماتوربندی راحت، نیروی کار محلی از جمله این متغیرها میباشند.
با چرخه سریع ساخت که کاربری سریع را ممکن میسازد، جریان نقدینگی را برای پیمانکار و کارفرما بهبود میبخشد.
نوآوری، نیروی محرکه رشد Tilt-Up میباشد. تولید کارآمد، نماسازی زیبا، مصالح بهتر مبین آن است که Tilt-Up در انواع مختلف ساختمان و در هر جایی قابل استفاده است. برنامهریزی صحیح و استفاده از کامپیوتر در طراحی و جانمایی پانلها امکان ایجاد تغییرات به هنگام را در این سیستم فراهم میآورد.
پانلها روی کف پرداخت شده اجرا شده باعث حذف قالبهای عمودی، داربستبندی و مشکلات آب و هوایی محل میشود. نیروی کار کمتر و صرفهجویی در زمان اجرای پروژه امکان به وقوع پیوستن اتفاقات پیشبینی نشده را به حداقل میرساند.
پانلهای Tilt-Up میتوانند با طرحهای متنوع معماری ساخته شوند:
بتن رنگ شده و نقاشی روی آن همراه با خطوط نما ترکیب مناسبی را در نما ایجاد میکند. زمینهها میتوانند با استفاده از خطوط تزئینی یا مصالح رایج تزئین شوند. نمای اکسپوزرومی میتواند جهت نماسازی هنری استفاده شود. با استفاده از قالب طراحی شده میتوان نمای مشابه نمای آجری ایجاد نمود. رنگآمیزی و نماکاری ساده میتواند فضای سه بعدی را در سطح بتن ایجاد کند. نمای ساختمان منحصراً میتواند محدود به ابتکار طراح ساختمان باشد. یعنی میتوان نمای کاملاً انحصاری داشت.
دوام ساختمانهای Tilt-Up در مقابل زلزله و نیروی جانبی از قبیل باد آزمایش شده است و مقاومت آن به اثبات رسیده است. ساختمانهایی که در اوایل سال 1906 ساخته شدهاند، امروزه هنوز پایدار هستند. حداقل ترک خوردگی، نشست، مقاومت در مقابل زنگزدگی و آتشسوزی، از جمله پارامترهای مؤثر در دوام سازههای Tilt-Up میباشد.
دیوارهای بتنی Tilt-Up عایق حرارتی بوده و هزینههای گرم و خنک کردن ساختمان را به حداقل میرساند.
ساختمانهای Tilt-Up به دلیل داشتن مزایایی همچون مقاومت در برابر آتشسوزی، پایدار در مقابل باد و زلزله، هزینه پرداخت حق بیمه کمتری نسبت به سایر ساختمانها دارند.
ساختمانهای Tilt-Up هزینه نگهداری کمتری لازم دارند. ساختمان Tilt-Up میتواند رنگ نشده و بدون هیچگونه اثر نامطلوبی باقی بماند و چنانچه رنگ شود، فقط هر پنج تا ده سال یک بار نیاز به رنگآمیزی مجدد خواهد داشت. سطوح خارجی بتن، با خاصیت آسیبپذیری کم، به آسانی شستشو یا مرمت میشوند.
با برنامهریزی دقیق قبلی، ساختمان Tilt-Up میتواند طوری طراحی شود که با جداکردن آسان و جایگزینی پانلهای بتنی امکان توسعه آسان را به وجود آورد و یا اینکه ورودیهای جدیدی را ایجاد کند.
اگر ساختمان نزدیک فرودگاه یا بزرگراه پر سروصدایی واقع باشد، خواص جذب بالای پانلهای Tilt-Up محیط آرامی را فراهم خواهد کرد تا کار و زندگی در آنجا لذتبخش باشد.
2- ساختمانهای سبک
ساختمانهای سبک با استفاده از Wood stud (چوبی) و یا Metal stud (فلزی) سالهاست در ممالک پیشرفته اجرا گردیده است.
ارسال نظر