ساعت کاری

شنبه - چهارشنبه , 8:00 - 17:00

شماره تماس

09122449016 - 09338121682

پست الکترونیک

info[at]darbastan.com

سبک سازی ساختمان چیست و چه اهمیتی دارد

سبک سازی ساختمان چیست ؟

در دنياي امروز با افزايش نياز جامعه و انسان به ساخت ساختمان و مسكني براي زندگي، بهره‌گیری از راهكارهاي ساخت‌وساز همچون سبک‌سازی ساختمان به شكل وسيعي درحال‌توسعه است. در شهرهاي مختلف از زمان‌های گذشته وقوع زمین‌لرزه در طي سال‌های متمادي خسارت‌های جاني و مالي بسياري را براي مردم به بار می‌آورد و با توجه به اين نكته كه اكثر مناطق ايران زلزله‌خیز هستند، ساختن ساختمان‌های سبك و بادوام در برابر زلزله و سبک‌سازی ساختمان اهميت بسياري دارد. بر همين اساس مهندسين و متخصصان امر با بهره‌گیری از تكنيك سبک‌سازی ساختمان در جهت بررسي و ارائه سيستم ايمن و باصرفه اقتصادي براي مواجهه و مقابله با نيروهاي مخرب حاصل از زمین‌لرزه گام برمی‌دارند. بعلاوه با بررسي بيشتر سازه‌های موجود در نواحي روستايي و شهري و توسعه روش‌های بنيادين همچون سبک‌سازی ساختمان به كمك امكانات اقليمي در هر منطقه (نظير استفاده از چوب در سازه‌های مناطق شمالي) ترغيب می‌نماید. اين روش كيفيت ساختمان را تضمين كرده و هزینه‌های موردنیاز براي تعمير و نگهداري ساختمان در زمان بهره‌برداری را تضمين می‌کند.

1- سبک‌سازی اجزاي باربر ساختمان

2- سبک‌سازی سازه ساختمان

سبک‌سازی اجزاي باربر ساختمان

سبک‌سازی اجزاي باربر ساختمان به‌منظور سبک‌سازی ساختمان و بهره‌گیری از تکنیک‌های متداول در جهت دستيابي به وزن مناسب، می‌تواند بسيار مؤثر باشد. اين تكنينك ها مواردي چون شناخت مصالح سبك مرسوم در صنعت ساخت‌وساز را شامل می‌شود. ارزيابي ميزان کارایی‌ای كه اين مصالح می‌توانند به‌عنوان مصالح سبك داشته باشند و ميزان مؤثر بودن استفاده از مصالح نو، وزن ساختمان را كاهش داده و هزينه و زمان موردنیاز براي اجراي يك ساختمان را پايين می‌آورد.

سبک‌سازی سازه ساختمان

اين روش در كنار روش اول (سبک‌سازی اجزاي باربر ساختمان) از مؤثرترین و پراهمیت‌ترین شیوه‌های مطرح در جهت سبک‌سازی ساختمان محسوب می‌شود. در جهت رسيدن به هدف سبک‌سازی سازه ساختمان مصالح سبك بكار گرفته می‌شود. مصالح سبك به مصالحي اطلاق می‌شود كه در مقايسه با ساير مصالح مشابه وزن كمتري داشته و با به‌کارگیری آن‌ها وزن كلي ساختمان كاهش می‌یابد. اين امر به نوبه خود باعث سبك شدن و مقاومت بیش‌ازپیش ساختمان در مقابل حوادث طبيعي مختلف همچون باد و زلزله می‌شود.

درمجموع، مصالح سبك را می‌توان به دو گروه تقسيم نمود:

1. مصالح سبك سازه‌ای

2. مصالح سبك غیر سازه‌ای

گروهي از مصالح كه كاربرد آن‌ها در بنا در موارد سازه‌ای است و سبک‌وزن هستند با عنوان مصالح سبك سازه‌ای شناخته می‌شوند. اين مصالح خود در سه نوع وجود دارند:

1. مصالح سبك سازه‌ای طبيعي

2. مصالح سبك سازه‌ای صنعتي

3. مصالح سبك سازه‌ای بتوني

مصالح سبك سازه‌ای طبيعي

اين دسته از مصالح همان‌طور كه از اسم آن‌ها نيز مشخص است به شكل طبيعي در طبيعت وجود دارند و حاصل تركيب مواد مختلف با همديگر نيستند، از قبيل آهك، شن و ماسه، سنگ و .... در مصالح سبك سازه‌ای مواد آلاينده كه براي سلامتي مضر باشد به‌هیچ‌وجه وجود ندارد.

مصالح سبك سازه‌ای صنعتي

اين دسته از مصالح حاصل تركيب چند نوع مواد يا مصالح در كارخانه با همديگر هستند. انواع بتون‌های سبك از اين نوع مصالح محسوب می‌شوند.

مصالح سبك سازه‌ای بتوني

در ساختار اين دسته از مصالح مواد تركيبات جديدي وجود دارد و وزن كم و مقاومت بالايي دارند. مصالح سبك سازه‌ای بتوني موارد استفاده مختلفي دارند. از مصالح سبك سازه‌ای بتوني می‌توان به بتن‌های سبك سازه‌ای اشاره كرد كه وزني كمتر از 1840 كيلوگرم بر مترمكعب دارند. مواد سازنده بتن سبك سازه‌ای از ورموكوليت، پرليت، سنگ بازالت و سيمان تيپ 2 تشكيل می‌شود. در تركيبات سازه‌ای اين نوع بتن‌ها ماسه بكار برده نمی‌شود و اين موضوع خود عاملي براي سبک‌سازی ساختمان می‌باشد.

بتون‌های سبك در دو نوع بتن اسفنجي (بتن بدون ريزدانه) و بتن گازي وجود دارند.

خصوصيات بتن سبك شامل موارد زير می‌شود:

1. بار مرده ساختمان را كاهش داده و عمليات نصب را سرعت می‌بخشد. مصرف مصالح كم شده و با هر نوع نقشه ساختمان منطبق است

2. بالا رفتن ايمني ساختمان در برابر زمین‌لرزه

3. بالا بردن مقاومت ساختمان، وزن پايين

4. افزايش دوام ساختمان

5. كم شدن هزينه ساخت ساختمان

6. كم شدن و يا حذف شدن ميزان تيرآهن سازه‌ای موردنیاز

7. ايجاد عايق در برابر صدا و حرارت

بتن اسفنجي:

در هنگام مخلوط شدن موادي مانند شن، سيمان، آب و ماسه با يكديگر حفرات بزرگي در داخل بتون ايجاد می‌شود. اين بتن به بتون اسفنجي، بتن متخلخل، بتن كفي يا بتن گازي معروف است.

بتن گازي:

مواد سازنده اين بتن می‌تواند سيليس، سيمان و آهك باشد و نيز امكان تهيه آن از مواد چسبنده،خرده سنگريزه، آب و افزودنی‌های مخصوص وجود دارد.

مصالح سبك غیر سازه‌ای

اين نوع مصالح بتون‌های سبك غیر سازه‌ای را شامل می‌شوند. بتون سبک‌وزن كمتري از بتون معمولي دارد. بره همين اساس بتن سبك غیر سازه‌ای می‌تواند در كاهش وزن ساختمان و سبک‌سازی ساختمان داشته باشد. عمده‌ترین موارد استفاده و مهم‌ترین انواع اين نوع محصولات شامل موارد زير می‌شود:

1. بلوک‌های سبك سقفي

2. بلوک‌های سبك ديواري

سبک‌سازی ساختمان آری یا نه ؟

سبک سازی ساختمان ها یکی از مباحث جدید در حوزه ساخت و ساز به شمار می رود. امرزه به دلیل افزایش نیاز جامعه و ارتقا سطح انتظارات و خواسته های جوامع شهرنشین، راهکارهای جدیدی هم چون سبک‌سازی ساختمان با استقبال و گستردگی روزافزونی مواجه شده است. از مهم ترین دلایلی که می توان سبک سازی را به عنوان یک ویژگی نوظهور در صنعت ساخت و ساز مورد بررسی قرار داد، می توان به صرفه جویی در زمان، هزینه و انرژی، کاهش وزن ساختمان، کاهش صدمات ناشی از وزن زیاد ساختمان ها و پایین آمدن زیان های ناشی از حوادث طبیعی نظیر سیل، طوفان و زلزله اشاره کرد که در طی سال‌های متمادی خسارت‌های جانی و مالی بسیاری را برای مردم به بار آورده است. در ایران که به سبب بافت جغرافیایی، مناطق زلزله خیز بسیار وجود دارد، ساختن ساختمان‌های سبک و با‌دوام در برابر زلزله اهمیت بسیاری دارد. از این رو گفت و گویی با یکی از مدیران تولید کننده مصالح ساختمانی در خصوص مقاوم سازی بنا صورت گرفته است.

داریوش حافظی در خصوص مقاوم‌سازی بنا در برابر زلزله اظهار داشت: وزن زیاد مصالح یکی از عوامل اصلی تخریب ساختمان و مسبب خسارت های جانی و مالی در بروز این حادثه ها است. از دیگر مزایای این سیستم، افزایش عمر مفید بنا است، به طوری که استفاده از این تکنولوژی جدید به دلیل سهولت تعمیرات و تغییر کاربری ساختمان، عمر مفید بنا را از ۲۰ تا ۳۰ سال به ۱۰۰ سال رسانده است.

مدیر بازاریابی کناف ایران در ادامه اذعان داشت: استفاده از تکنولوژی سبک سازی سبب انعطاف پذیری در اتصالات سازه بنا نیز می گردد. خوشبختانه در ایران با وجود استقبال گسترده ای که از این تکنولوژی صورت گرفته است رشد و تولید این پانل های کاربردی توسط کناف ایران با رشد چشمگیری مواجه شده است. این ساختارها در برابر زلزله های با شدت بالا از اسکلت بنا محافظت کرده و به فرض تخریب به علت سبکی هیچگونه خطری را متوجه ساکنان نمی کند.

وی افزود: با توجه به وزن بسیار کم سازه و انعطاف پذیر بودن اتصالات، انرژی و هزینه های کمتری در مرحله گود برداری صرف خواهد شد و همچنین در صورت پیش‌بینی هنگام طراحی سازه می‌توان تا ۲۴درصد در مصرف هزینه‌های مربوط به بتن و آهن صرفه‌جویی کرد؛ همچنین به واسطه دسترسی آسان به کلیه تاسیسات ساختمان، می‌توان در صورت بروز مشکل در قسمتی از تاسیسات از جمله ترکیدن لوله ، آن قسمت مشکل دار را سریعا شناسایی و تعمیر کرد. این خاصیت به ویژه در بیمارستان‌ها بسیار مهم و حیاتی است، در صورتیکه چنین قابلیت هایی در مصالح سنتی دیده نمی‌شود.

حافظی در پایان خاطر نشان کرد: سیستم ساخت‌وساز خشک، مقاومت ساختمان‌ها را در مقابل دو سانحه حریق و زلزله افزایش می‌دهند. برخی از انواع پانل‌های گچی تا ۲ ساعت در مقابل حریق مقاومت می‌کنند. حتی با استفاده از این پانل‌ها می‌توان سازه‌های فلزی و فولادی را از نرم شدن هنگام وقوع حریق محفوظ نگه داشت و از تخریب ساختمان جلوگیری کرد.


تاریخ انتشار : ۲۹ مهر ۱۳۹۶

نظرات : 0

ارسال نظر