کار داربست در ارتفاع تعریف می شود و به این شکل است که یک نفر استادکار و چند وردست با هم کار می کنند ، استادکار برای نصب لوله ها ،مثلا در نمای ساختمان، به ارتفاع می رود و کارگرانِ وردست از پایینِ ساختمان لوله ها، قالب ها و بست ها و ... را به بالا پرتاب می کنند و استادکار آنها را در همان ارتفاع تحویل می گیرد. ابزار مورد استفاده ی این کارگران دستکش و آچار است که در ارتفاع نیز باید این آچار را به همراه داشته باشند. یکی از مسائل مهم در این کار حفظ تعادل فرد در ارتفاع است که در صورت روزه دار بودن و غلبه ضعف و بی حالی بر بدن کارگر، تعادل او در ارتفاع از دست می رود و جان او به خطر خواهد افتاد. این نوع کار غیر از ریسک بالا و خطرات بسیاری که دارد، فشار زیادی هم به بدن کارگران می آورد.
مجید از کارگران داربست، به سنگینی و فشار زیاد این کار اشاره می کند و می گوید: هر کدام از لوله های شش متری که در ارتفاع کار می کنیم، حدود هفده هجده کیلوگرم آهن است و جابجایی آن ها در شرایط عادی هم خیلی سخت است، مخصوصا اینکه حرارت هوا این لوله ها را بسیار داغ می کند و بدون دستکش به هیچ وجه نمی شود به آنها دست زد. حالا در ماه رمضان می توانید خودتان تصور کنید که با تشنگی و گرسنگی و در گرمای آفتاب چه قدر این کار سخت خواهد بود! متاسفانه در کار ما اگر کوتاهی کنی منجر به آسیب بدنی خواهی شد.
با این اوصاف، روزه داری برای کارگران انصافا شرایطی ویژه دارد که درک صحیح آن، توجه کارفرمایان و مسئولین ذیربط را می طلبد. چرا که معیشت یک کارگر بیشتر از هر چیز، به ساعات کاری او و نیز کیفیت کارش وابسته است. وضعیت شغلی نامناسبِ کارگران روزمزد و یا حتی کارگران دائمی در شرایط فعلی گواه این ادعاست. متاسفانه اغلب کارگران با وجود تلاش و زحمت فراوانی که می کشند، امنیت شغلی ندارند.
معمولا هر ساله با فرا رسیدن ایام ماه مبارک رمضان برای مشاغل مختلف شرایطی در نظر گرفته می شود تا روزه داری برای آن ها آسان تر شود، تقلیل ساعات کاری یکی از تمهیداتی است که دولت قبل در ماه مبارک رمضان به کار می گرفت. به نظر می رسد در نظر گرفتن امثال این تمهیدات و بسته های حمایتیِ مشابه، برای حفظ حقوق قشر کارگر و دیگر مشاغل سخت ضروری است. وضع قوانین لازم در این رابطه، به بهبود اوضاع صنفی، بهبود رابطه کارگر و کارفرما و همچنین استفاده بهترِ این قشر زحمتکش از ایام ماه مبارک رمضان، کمک شایانی خواهد کرد.
در نهایت یادمان باشد با وجود همه سختی هایی که در روزه داری ماه مبارک رمضان و در روزهای گرم تابستان وجود دارد، شیرینی انجام تکلیفی که اراده خداوند بر آن قرار گرفته است، در کام یک مسلمان ماندگار و فراموش نشدنی است. همانطور که در یک اصل کلی از پیامبر(ص) نقل شده که ایشان فرموده است: افضل الاعمال احمزها، برترین اعمال، شاقترین و سختترین آنها است.(بحارالانوار، جلد ۷۰، صفحه191)
پیامبران و اولیای الهی دشوارترینها را در کارهای نیک و عبادات به جان میخریدند. برای آنان به رنج افکندن نفس برای رضایت محبوب یک اصل بود. میگویند پس از آن که حضرت مریم(س) از دنیا رفت، حضرت عیسی(ع) جنازه او را به خاک سپرد، سپس روح مادرش را دید و گفت: مادر! آیا هیچ آرزویی داری؟ حضرت مریم(س) پاسخ داد: «آری، آرزویم این است که در دنیا بودم و شبهای طولانی زمستانی را با مناجات و عبادت در درگاه خدا به بامداد میرساندم و روزهای گرم تابستان را روزه میگرفتم.»
(داستانهایی از یاد خدا، ص ۲۹-۲۸)
انتهای پیام/م*
ارسال نظر