نمای گرانولیت چیست ؟
نمای گرانولیت چیست ؟

 
تعریف
 
نمای گرانولیت به نام‌های مینرال یا آرتامیکس یا رماتکس و غیره نیز نامیده می‌شود که در واقعیت نام‌های بازرگانی شرکت‌های گوناگون تولید کننده می‌باشد. گرانولیت نمایی است که از ترکیب سنگدانه‌های ریز رنگی یا رنگ شده آمیخته با رزینهای اکریلیکی و مواد دیگر برپایی شده است. این مواد روی زیرسازی اتمام شده در نمای ساختمان به وسیله ماله یا پیستوله اعمال می‌شوند (شکل‌های 1 و 2).
 
 
کاربردها
 
برای نمای درون و بیرون ساختمان‌ها و دیوارهای محوطه حیاط و بطور کلی برای جاهایی که بیچارگی به اجرای نمای سریع و سبک می‌باشد، به پیشه می‌رود.
مزایا و معایب
مزایا
 
- سرعت اجرای آن نسبت به نماهای سایر بیشتر است.
 
- هزینه آن نسبت به نماهای سایر کمتر است.
 
- به دلیل به کارگیری سنگدانه‌هایی با رنگ طبیعی در مقابل تغییر رنگ ناشی از اشعه UV مقاوم است.
 
- وزن آن زیاد سبک‌تر از نماهای دیگر می‌باشد.
 
- در چهره استفاده از پودرهای آنتی استاتیک، ذرات گردو غبار معلق در هوا را جذب نمی‌کند.
 
- به انگیزه عدم وجود حلال‌های سمی و مضر و نیز نبود مواد نفتی، دوستدار محیط زیست است.
 
- دارای رنگ‌بندی‌های مختلف می‌باشد.
 
- در صورت به کارگیری پودرهای آنتی باکتریال نسبت به رشد قارچ و جلبک در مناطق حائز رطوبت بالا مقاوم است.
 
- غیر قابل اشتعال در هنگام آتش‌سوزی.
معایب
 
- در صورت عدم به کارگیری پودرهای آنتی استاتیک دوده و گردو غبار جذب ظاهر شده و برای شهرهای آلوده پسندیده نیست.
 
- برخی از سنگدانه‌های موجود در بازار رنگ شده هستند و رنگ طبیعی ندارند که در این صورت شدنی است در اثر تابش روشنایی آفتاب مبتلا تغییر رنگ شوند.
 
- نماهای مینرال عایق رطوبت نیستند.
 
- در مساوی ترک‌های احتمالی نما هرچند کوچک ثبات ندارند و به راحتی ترک می‌خورند.
 
- در صورت رسیدن نم از پشت نما گرانولیت تبله کرده و تخریب می‌شود. وانگهی اگر خللی در اجرا داشته باشد و مایه رسیدن نم به لایه ذیل گردد.
 
- در صورتی که لایه تحتانی صاف و بدون ایراد نباشد به سهولت این اعوجاج و ایراد به چشم می‌آید. بنابراین اجرای صحیح ذیل کار آن بسیار با اهمیت است.
اجزاء برپایی دهنده
مشخصات فنی
 
گرانولیت معمولاً از اجزاء زیر ساختن می‌شود:
 
- شن‌های رنگی طبیعی شکسته غیر آهکی از معادن مختلف
 
- انواع رزین‌های آکرلیک، سیلیکون مخصوص نماهای ساختمانی
 
- انواع پودرهای غلظت دهنده
 
- گونه ها پودرهای آنتی‌استاتیک برای دفع گردو غبار
 
- گونه ها پودرهای آنتی باکتریال (ضد قارچ) برای عدم فاسد شدن و رشد قارچ و جلبک در مناطق دارای رطوبت بالا.
 
این نماها به 2 صورت ماله‌ای و پاششی اجرا می‌شوتد. رزین‌های پایه آب یا همان آکریلیک که به عنوان ماده چسباننده کاربرد می‌شود، نقش بسزایی در نما و عمر این ظاهر دارد. به همین دلیل باید در باره گونه و مقدار مصرف آن حساس بود. هر شرکتی یکی از گونه ها رزین‌های تولیدی داخلی و یا خارجی را بسته به تجارب قبلی و پسندیده بودن بها در محصولات خویش استفاده می‌کند که در هر صورت نوع و مقدار مورد استفاده بسیار حایز اهمیت است. مقدار آن به دلیل مقدار چسبندگی و عدم جدا شدن از سطح ظاهر در طویل مدت و گونه آن به دلیل کیفیت و پایداری در برابر شرایط جوی گوناگون مهم است. غلظت‌دهنده‌ها یا تیلوزها که برای لزم مواد بکار می‌رود لغایت پیشه کردن با این مواد راحت شود. در گونه ها تیلوزها یا همان غلظت‌دهنده‌ها هر شرکتی نوع و مارک خاصی را کاربرد می‌نماید. در سنگ‌های باره بهره‌گیری در این محصولات دانه‌بندی و گونه آنها مهم می‌باشد. اگر اندازه دانه‌ها بیشر از 5/1 میلیمتر باشد به انگیزه ضخامت بیش از حد، عمر نما کاهش می‌یابد و نوع سنگ‌ها نیز باید غیر آهکی باشد چون آهک جزء‌ سنگ‌های رسوبی بوده و در مساوی آب و عوامل جوی دوام پایینی دارند.
اصطلاحات بازار و نکات مهم خرید
 
 انواع این محصولات در بازار به شرح پایین است:
نماهای ماله‌ای
 
- آیرامیکس
 
- بایرامیکس
 
- مینرال
 
- گرانولیت
 
- رماتکس
 
- ماراتکس
 
- گونه ها نماهای داخلی و کلیه نماهای چسپی که با ماله اجرا می‌گردد.
نماهای پاششی
 
- واتربیس
 
- گرانولیت‌های پاششی
 
- نماهای رنگی (کنیتکس و سیلیسی)
 
- بایرامیکس میکرو
 
- پالپینگ و کلیه نماهای چسپی که با پیستوله به صورت پاششی اجرا می‌گردد.
 
در اثناء انتخاب و خرید باید به این نکته توجه داشت که نما بدست شرکت فروشنده که معمولا اجرا را نیز بر دوش می‌گیرد ضمانت و بیمه شود و بیمه نامه معتبر متعلق به کمپانی گرفتن شود. در اثناء خرید باید به تاریخ تولید و انقضای درج شده بر روی بسته‌بندی توجه شود.
شرایط حمل و نگهداری کارگاهی
 
 این محصولات بصورت حاضر در بشکه‌های 25 یا 100 کیلوگرمی تعبيه شده  که به راحتی قابل حمل و نقل می‌باشد.
 
نحوه اجرای کلی
 
جهت اجرای این نماها ابتدا باید زیرسازی لازم برای آنها انجام شود به این صورت که آغاز سیمان کاری به وسیله ملات ماسه و سیمان سپریدن می‌شود، سپس روی آن یک لایه فیلی (ترکیب پودر سنگ و سیمان) اجرا می‌شود و در پایان یک لایه نازک از این مواد بر روی سطح به وسیله ماله اجرا می‌شود. در اثناء سیمان کاری ظاهر باید حتما سطح سیمان‌کاری هموار و بدون موج باشد به این هدف بعد از عملیات قپان اندازی جهت مشخص شدن راستا شاقول، کروم گیری اتمام شده و سپس بین کروم‌های گرفته شده بوسیله ملات ماسه سیمان و به صورت شمشه کش، سیمان کاری می‌شود لغایت سطحی کاملا صاف حاصل شود.
 
بهتر است در چهره امکان در سطوح با ابعاد کبیر درز ژون تعبیه نمود تا از ترک‌های انبساطی بازدارندگی به عمل آید.
 
نکته حائز اهمیت این است که پس از سیمان‌کاری باید به مدت حداقل 2 لغایت 3 روز بسته به شرایط جوی عملیات آب‌پاشی و نمدار نگه داشتن سطح ظاهر چهره پذیرد الی ملات اجرا شده به حداکتر استوار خویش برسد.
 
جهت اجرای لایه نهایی گرانولیت، محصول را درون یک تشتک یا استامبولی تمیز خالی نموده و مقدار کمی آب به آن اضافه می‌کنند و بخوبی مخلوط می‌نمایند. وسیله اجرا معمولا ماله است که جنس آن از گونه استیل ضد زنگ و به ابعاد 30*12 سانتیمتر و ضخامت تقریبی 75/0 میلیمتر می‌باشد.
 
این نکته قابل پروا است که در چهره گرم بودن هوا می‌بایست پیش از اجرای لایه نهایی سطح ذیل شغل با پاشش آب رطوبت دیتا شود لغایت گرمای هوا و تبخیر، سررسید برای پرداخت سطح نهایی را از مجری نگیرد.
 
نوجه شود که برای این شغل هرگز از تخته آهنی و یا چوبی بهره‌گیری نشود. اجرا را همیشه از بالاترین دسته محل نخست می‌کنند. روش اجرا بایستی به گونه‌ای باشد که یک کارگر ملات مینرال را با ماله‌ای از پایین به سمت بالا روی دیوار کشیده و کارگر دوم بعد از نزدیک 10 تا 15 دقیقه به دنبال کارگر اول به حالت دایره‌ای و دورانی مجدد سطح ظاهر را صیقلی نماید. کارگر دوم باید مرتبا با اسفنج نمور سطح ماله را نمناک کرده الی هنگام کشیدن سطح نما کاملا هموار شود.
پرسنل و مدت زمان اجرا
 
حداقل یک اکیپ 3 نفره باره نیاز است. دو تن جهت ماله کشی و یک تن جهت رساندن ملات به دو نفر اول. مدت موعد اجرا نیز بستگی به طرح نما، تغییر رنگ ظاهر درز ژوئن و بلندی پیشه و موارد سایر دارد ولی معمولا یک اکیپ 3 نفره در شیوه ماله‌ای حدود 60 متر چهارگوش را در روز اجرا می‌نمایند. البته این متراژ بدون در نظرگرفتن زیرسازی لازم است که باید پیشتر انجام شود.
دستگاه‌های باره نیاز برای اجرا
 
ماله از جنس استیل ضد زنگ، مکنده باد و پیستوله در چهره اجرای نماهای پاششی، طناب، قرقره و غیره.
هزینه‌ها
 
هزینه اجرای گرانولیت در تهران ، مشهد متغیر می‌باشد ولی پایه بها اجرای گرانولیت به چهره ساده مبلغ - تومان در هر متر مربع می‌باشد اما این قیمت بسته به بلندی و دستگیر بودن محل اجرا و طرحها و رنگهای مورد عقیده مشتری تا حدود - هزار تومان در متر چهارگوش بالا می‌رود.  هزینه هر متر چهارگوش سیمان کاری (آستری) نزدیک هشت هزار تومان می‌باشد. خرج رویه سیمان‌کاری نزدیک - تومان می‌باشد.
شرایط جوی مناسب
 
سیمان‌کاری و رویه سیمان‌کاری و گرانولیت باید در دمای بین 5 لغایت 35 درجه سانتیگراد انجام شود و در غیر از این دماها باید تمهیدات لازم اندیشیده شود و یا از انجام کار خودداری کرد.
توالی اجرا
 
پس از اجرای سفت‌کاری (تیغه چینی دیوارهای پیرامونی) و نصب فریم پنجره‌ها می‌توان ظاهر را اجرا کرد.
کنترل کیفی و فاکتورهای تعیین کننده
اجرای صحیح
 
- سیمان‌کاری انجام شده و رویه فیلی آن به واقعیت عمل آوری شده باشد. به طوری که با کشیدن ناخن یا یک قطعه فلزی نوک تیز فروریخته نشود.
 
- زیرسازی کاملا شاقول و شمشه کش باشد و دارای اعوجاج نباشد.
 
- از سنگدانه‌های رنگی با رنگ طبیعی کاربرد شود الی به مرور زمان ظاهر مبتلا تغییر رنگ نشود.
 
- از پودر آنتی‌استاتیک و وانگهی آنتی باکتریال به خصوص در مناطق نمناک بهره‌گیری شود.
 
- پس از سپریدن کار و در هنگامی که خورشید به چهره مایل بر سطح نما می‌تابد نباید موج در سطح ظاهر دیده شود.
 
- از پیمانکار ضمانت و بیمه معتبر گرفته شود.
 
- استفاده از چسب قابل قبول

 

پنجشنبه, 14 اردیبهشت 1402
اشتراک گذاری :

تعداد نظرات : 0

ثبت نظر
داربستان